Осветлението често е подценяван елемент от интериорното оформление на дома. До голяма степен, това се дължи на липсата на разбиране за значимостта на светлината както върху естетиката, така и върху функционалността на всяко помещение. Истината е, че правилното осветление може да има изключително силно влияние върху нашето настроение, емоции и дори върху нашата продуктивност и благополучие.

От друга страна, въпреки огромното разнообразие от осветителни тела, няма достатъчна информация за правилното им приложение. Най-често ги избираме само по външните им характеристики – дизайн, форма, цвят или материал. Но колко от нас обръщат внимание на функционалните им свойства?! Знаем ли наистина какво осветително тяло би било най-подходящо при съществуващата ел-инсталация, или каква трябва да е мощността на електрическата крушка за конкретното осветително тяло?

В тази статия ще разясним подробно всичко за осветлението – какви видове интериорно осветление съществуват и какви видове осветителни тела, спрямо това къде са позиционирани да изберете, за да се радвате на красива и уютна атмосфера у дома.

Видове интериорно осветление

Разбирането на основните видове осветление, както и умението да ги комбинираме правилно, са най-важните аспекти на интериорното осветление. Основните видове интериорно осветление са градивните елементи за оформлението на цялостния дизайн и за осигуряване на достатъчно светлина във всяко пространство в дома.

Има три основни вида осветление, които трябва да имаме предвид:

💡 Основно/общо осветление
💡 Локално/целево осветление
💡 Насочено/акцентно осветление

#1 Основно/общо осветление

Къде да използваме основното осветление:

📌 във всяка стая
📌 в центъра на стаята
📌 близо към тавана

Основното осветление осигурява обща светлина в помещението и ни позволява да виждаме и да се движим безопасно при липса или недостатъчност на естествена светлина. Този вид е основата на всяка схема за интериорно осветление и присъства в почти всяко едно помещение.

Основно осветлениеОсновното осветление обикновено се осигурява чрез осветителни тела, монтирани нависоко, най-често на или максимално близко до тавана и, като правило, позиционирани/групирани в центъра. Така се постига най-ефективно разсейване на светлината и осветяване на по-голяма площ и интериорен обем – ефект, най-приближен до свойствата на естествената светлина.

Най-често използваните осветителни тела за основно осветление са:

📌пендели, полилеи, плафони, аплици
📌вграденo спот-осветлeние (лунички)
📌осветителни тела с изменяема посока на осветяване (насочено осветление)
📌светлинни пана

При избора на осветително тяло за общо осветление е важно да решим и това, колко силна и какъв вид светлина желаем – мека, жълтеникава и топла или ярка, бяло-синкава и студена.

Осветлението се осигурява чрез съответни електрически крушки, които варират по мощност, измервана във ватове (W) и експлоатационна ефективност, измервана в Лумени (Lm), и по цветна температура, която се измерва в Келвини (К).


Мощност и експлоатационна ефективност:

Мощността на електрическите крушки традиционно се измерва във ватове (W) и много хора смятат, че именно W-стойностите са от значение за силата на светлината на електрическата крушка. С навлизането обаче на новите технологии се наложи една много по-точна мярка за измерване силата на светлината – лумените или стойността на експлоатационната ефективност. Съвременните електрически крушки като халогенните, CFL, LED, и др., са разработени с цел по-ефективно енергоспестяване и при избора им следва да търсим мощността им именно в Лумени (Lm).

Осветеност в лумениКратки съвети:

✔️ Осветителните тела може да използват една или повече електрически крушки. Поинтересувайте се каква е общата стойност на мощността, която конкретното осветително тяло може да поеме, за да изберете електрически крушки с правилната мощност.

✔️ Изчислете квадратурата на стаята, след това умножете по 30. Това ще ви покаже приблизително колко кумулативни лумена ще са ви необходими за добро осветяване на помещението. Ако обмисляте вградено осветление, насочете се към приблизително едно тяло на всеки 4 квадратни метра таван.

✔️ Съобразете мощността на електрическите крушки в осветителното тяло със съществуващата в помещението ел-инсталация. Консултирайте се с електротехник и направете точни замервания, за да не превишите капацитета на ел-инсталацията. В противен случай крушките ще примигват и често ще изгарят.

✔️ Преценете дали ще изберете стандартни крушки с нажежаема жичка или LED-крушки. Електрическите крушки от ново поколение са силно енергоспестяващи и с далеч по-дълготрайна употреба от конвенционалните.

Цветна температура:

Светлинният спектър на всеки източник на светлина се измерва в Келвини (К). Колкото по-ниска е К-стойността (2700-3500K), толкова по-жълтеникава и мека е светлината. Средните К-стойности (4000-4200K), определят т.нар. ‘неутрална’ светлина, която се доближава най-много до естествената. Високи К-стойности (5500 – 6500К) има студената бяла светлина.

Цветна температура графикаМеката, жълтеникава и неутралната светлина са много по-подходящи за жилищни помещения, докато по-ярката бяло-синкава светлина е по-подходяща за осветлението на работни и обществени помещения.

#2 Локално/целево осветление

Къде да използваме целево осветление:

📌 под кухненски шкафове
📌 на места за четене
📌 на бюро или работна маса
📌 около огледало, тоалетка

Както подсказва общоприетото название на този вид осветление, то има за цел да осигури достатъчно светлина в конкретни области от общото помещение за осъществяване на конкретни дейности като например четене, готвене, хобита, учене или работа. Този тип осветление е локализирано и може да идва от различни източници, включително насочено или вградено осветление.

Локалко осветлениеОсвен функционалността, другата важна характеристика на осветителните тела за целево осветление е естетическият им ефект. Многообразието от предлаганите на пазара дизайни ги превръща в уникални ключови елементи в интериорния дизайн на цялото помещение. Те създават отделни кътчета на уютна атмосфера, в която човек може да се усамоти и да се отдаде на любимо занимание, а същевременно допълват и подчертават общата визия на интериора, като създават и впечатляващи акценти не само с външния си вид, но и със самата светлина, която излъчват.

Най-често използваните осветителни тела за целево осветление са:

📌 настолни лампи с абажур
📌 високи подови лампиони, често с регулируема насока на стойката
📌 работни лампи, също с регулируема стойка

Също, както при общото осветление, изборът на източника на светлина за целево осветление е от особено значение. Ефективното целево осветление трябва да намалява отблясъците, но да бъде достатъчно ярко, за да ограничава сенките и да предотвратява напрежението на очите. За ефективността на една добра работна лампа върху бюро, например, ще са достатъчни около 250-1100 лумена или около 40-100 вата.

Кратки съвети:

✔️ Яркостта е ключов фактор. Целевото осветление не е предназначено да осветява цялото помещение, но изисква повече яркост, отколкото тази на основното осветление.

✔️ Стойките на настолните лампи трябва да бъдат регулируеми и наклонени надолу, за да може светлината да се насочва върху полето на работата, но очите да се предпазват от директната ярка светлина. Те също трябва да бъдат поставени отстрани на работното пространство, за да се предотвратят отблясъците и да се ограничат сенките.

✔️ Изберете крушки с регулируема светлина или инсталирайте димер превключвател.

✔️ Помислете за цветната температура. Лампите с по-топла светлина са идеални за четене, особено през нощта, докато крушки с по-студена светлина са по-подходящи за работа, както и около огледалото в банята за по-голямо удобство при сутрешния тоалет.

✔️ Не забравяйте за топлината. Някои крушки, като конвенционалните с нажежаема жичка и халогенните крушки, отделят много топлина. LED-крушките, обаче, осигуряват насочена ярка светлина, без да отделят топлина, което ги прави чудесен избор за целево осветление.

#3 Насочено/акцентно осветление

Къде да използваме акцентно осветление:

📌 за акцентиране на произведения на изкуството или растения
📌 за подчертаване на интериорни и/или архитектурните елементи
📌 като декоративно/амбиентно осветление

Акцентното осветление допълва общото осветление в помещението, добавяйки обем и текстура към общия дизайн. Този тип осветление се стреми да създаде фокусна точка и обикновено се използва за привличане на вниманието към конкретен елемент от интериора, като например произведение на изкуството или растение, или за подчертаване на интересни интериорни и/или архитектурни елементи, като например стенна текстура или декоративно покритие.

Акцентно осветлениеВ последните години се наблюдава и нов тренд в акцентното осветление – не просто подчертаване, а креативно създаване на интериорни акценти чрез насочена светлина. При този метод, светлинните лъчи от акцентните осветителни тела „рисуват” интригуващи и красиви форми върху стени и тавани, обогатявайки визията на помещението.

Акцентно осветление - Игра на светлосенкиЕфективното акцентно осветление е проектирано така, че да привлича вниманието към акцентирания обект. Заради подчертано функционалното си приложение, осветителните тела за акцентно/насочено осветление най-често са дискретни и не привличат погледа върху себе си с впечатляващ дизайн. Често, те са дори скрити в специално създадени ниши и архитектурни елементи.

Кратки съвети:

✔️ Ако осветявате произведения на изкуството, най-добре е да използвате LED-крушки, защото те не излъчват UV светлина и не отделят почти никаква топлина, което ще предпази картината или фотографията от увреждане.

✔️ За ефективно привличане на окото, акцентното осветление трябва да насочва поне три пъти повече светлина към фокусната точка в сравнение с останалата част от стаята.

Комбинирано осветление

Креативното комбиниране на трите основни вида осветление е най-добрият начин за създаване на привлекателна и уютна атмосфера във всяко едно помещение, при осигуряване и на максимална практична функционалност.

Комбинирано осветлениеКлючът за ефективното комбинирано осветление е в създаването на светлинни нива. За целта си задайте следните въпроси:

❓ Какво настроение искате да зададете?
❓ Какви задачи ще се изпълняват в конкретното пространство?
❓ Има ли архитектурни и/или интериорни елементи, които искате да подчертаете?

Отговорът на тези въпроси ще помогне внимателно да проектирате осветлението, да изберете подходящите осветителни тела и да намерите най-подходящото им разположение в помещението.

Кратки съвети:

✔️ Не забравяйте за естествената светлина. Стаята може да е ярко осветена от естествена светлина през деня, поради което може да подцените количеството осветление, което ви е необходимо през по-тъмните часове.

✔️ Добавете разнообразие в дизайна на осветлението, като използвате димери и/или електрически крушки с регулиране на силата или цвета на светлината, особено за основното осветление.

✔️ По възможност, инсталирайте всеки тип осветление на собствен превключвател или верига, така че да можете да контролирате всеки светлинен източник поотделно.

Видове осветителни тела спрямо това, къде са позиционирани

За правилния избор на осветителните тела ключова роля играе мястото, на което те ще бъдат монтирани. Затова, при проектиране на осветлението следва да имаме предвид най-основните позиции, както и най-широко приложимите за тези конкретни позиции осветителни тела.

Осветителни тела за таван

Като правило, на тавана се монтират осветителни тела, осигуряващи общото осветление на помещението. Най-често, в едно помещение присъства едно таванно осветително тяло, разположено в центъра на тавана, като големината, формата и дизайна се определят в зависимост от стаята. Нерядко осветителните тела за таван са впечатляващи фокусни интериорни акценти, привличащи вниманието с оригинален дизайн и интригуващ светлинен ефект върху повърхността на тавана.

Най-разпространените таванни осветителни тела са:

Плафони

Плафонът е едно от най-разпространените таванни осветителни тела. Предназначението и най-обичайното място за монтажа му се определят от самото му название, което идва от френската дума ‘plafond’ = ‘таван’. Плафонът обикновено е с плоска, сводеста или куполна форма и е разположен максимално близко към тавана, което осигурява най-оптимално разсейване на светлината в обема на помещението.

ПлафонТрадиционно, плафоните се смятат за по-„скромни” по отношение на дизайна осветителни тела, което донякъде определя по-разпространеното им приложение в помощни и сервизни помещения, като в коридори, антрета, бани, килери и пр. През последните години обаче, на пазара се предлагат плафони с все по-интересни и разнообразни форми, материали на изработка и светлинни източници с регулиране на светлината и с оригинални светлинни ефекти, което ги прави популярен избор за основното осветление и в стаи като кухня, спалня, детска стая и всекидневна.

Пендели

Пенделът е осветително тяло, което виси от тавана, обикновено окачено на шнур, верига или метален прът. Този вид осветително тяло има широко приложение в проектирането на целевото осветление в интериора и затова най-често се монтира над кухненски острови, трапезни маси, холни гарнитури, зони за целеви дейности, и пр. По отношение на конструкцията, пенделите варират от единични осветителни тела до ансамбли от няколко индивидуални такива, висящи от една обща основа. И в двата варианта най-често е предвидено удобно регулиране както на разстоянието на пендела от тавана, така и на посоката на светлината от светлинните източници в него.

ПенделОсвен функционално осветяване на пространството, пенделът има и силно подчертан естетичен ефект. От изчистени традиционни линии, до футуристични форми – съвременният пазар предлага невероятно разнообразие от пендели, с дизайн, форма, материали и цветове, съобразени с всички интериорни стилове, което ги превръща в красиво и функционално украшение за всяка стая.

Полилеи

Полилеят е едно от най-отдавна използваните осветителни тела в интериора, предвидено за осигуряване на максимално количество светлина в помещението. Също като пендела, полилеят виси от тавана, окачен с подходящо приспособление и обичайно се монтира в центъра на тавана. Това, което го отличава от другите висящи осветителни тела обаче, е характерната му конструкция един общ централен елемент с многобройни разклонения, върху които се монтират светлинни източници.

Друга характерна черта на полилеите е, че дизайнът предвижда набор от елементи, които да пречупват светлината от светлинните източници и да разпръскват тази светлина в обема на стаята. При класическите полилеи това най-често са висящи кристални призми, докато в съвременните варианти е застъпен по-минималистичен подход и помещението се осветява с директна светлина от лампите на полилея.

ПолилейБезспорно, заради своята непреходна класическа красота, полилеят е осветително тяло и с подчертано естетично и декоративно приложение. Както класическите, така и по-модерните варианти се използват за създаване на атрактивни акценти в интериора и най-често присъстват за да впечатляват. Затова полилеи се монтират основно в холове, в големи антрета, фоайета, банкетни зали и други помещения, където се събират повече хора. Някои съвременни тенденции в интериорните решения допускат присъствието на полилеи и в някои други помещения, като основната цел е създаване на усещане за лукс и престиж.


 

Полилеи, пендели и плафони от GRANDecor


 

Кратки съвети:

✔️ Тъй като таванните осветителни тела са основните светлинни източници за осигуряване на общото осветление в помещението, необходимо е да изчислите обема на стаята и общата стойност на лумените правилно, за да прецените броя и вида им;

✔️ В зависимост от големината на стаята/зоната, може да монтирате едно или повече осветителни тела на тавана;

✔️ Вземете предвид предназначението на стаята/зоната, за да прецените силата на светлината от таванното осветително тяло; в зони като кухня, трапезария и всекидневна ще е необходима повече и по-ярка светлина, докато спалнята, детската, банята и коридора не се нуждаят от твърде силна светлина;

✔️ Съчетавайте стилово таванните осветителни тела с другите източници на светлина в помещението.

Осветителни тела за стена

Стенните осветителни тела имат приложение и в трите основни вида осветление и имат решаваща роля при проектирането на комбинираното осветление в помещението. В качеството си на допълнение към общото осветление, основната цел на стенното осветление е създаването на уютна атмосфера в конкретни зони, а често и акцентиране върху отделни архитектурни и/или интериорни елементи. В някои помещения обаче, стенното осветление самостоятелно е достатъчно, а и предпочитано, за осигуряване на необходимата светлина, като в тези случаи се увеличава броя на осветителните тела.

АплициСветлината от стенните осветителни тела като правило е по-мека и не прекалено силна, като светлинните източници обикновено са закрити и светлината им е насочена нагоре, надолу, или към стената, която играе ролята на светлинен рефлектор за ефективното ѝ разсейване в зоната.

Най-популярните стенни осветителни тела са аплиците. Освен че осигуряват функционално осветление и спестяват пространство, тези стенни лампи са и уникални декоративни елементи в интериора на редица помещения, като коридори, бани, спални, детски стаи и др. Аплиците намират широко приложение и в екстериорното осветление.


 

Стенни осветителни тела от GRANDecor


 

Кратки съвети:

✔️ Стенните осветителни тела се монтират на височината на погледа.

✔️ При използване на няколко стенни осветителни тела в едно и също помещение се препоръчва те да са еднакви по дизайн и конструкция, както и да са от същата или максимално сходна дизайнерска линия на (евентуално присъстващите) други осветителни тела

Осветителни тела върху хоризонтална повърхност

Осветителните тела, предвидени за поставяне върху хоризонтална повърхност, са ключови елементи от локалното/целевото осветление. Тяхното основно предназначение е да осигуряват повече светлина в конкретна и обособена зона от интериора при липса или недостатъчност на основно осветление там. При това, тези осветителни тела позволяват регулиране на позицията им, а оттам и насочване на светлината, за максимално удобство и ефективност при извършването на конкретните дейности в конкретната зона.

От друга страна, благодарение на богатото разнообразие по отношение на дизайн и изработка, настолните лампи служат и като подходящи елементи за оформлението на цялостния интериорен дизайн на помещението, като създават и допълват интериорния облик и атмосфера на стаята.

Най-разпространените осветителни тела за хоризонтални повърхности са:

Настолни лампи

Настолна лампа е доста общо понятие и включва всяко осветително тяло, което може да стои самостоятелно върху дадена хоризонтална повърхност, като например върху помощна или конзолна масичка, върху плот, бюро или работна маса и т.н.

Настолна лампаВ зависимост от дизайна, мястото и предназначението си, настолните лампи могат да са със статични или с „чупещи” се стойки, както и с най-разнообразни по форма абажури около електрическата крушка. Те могат както да стоят директно върху хоризонталната повърхност, така и да се закрепват за нея с помощта на специални захващащи приспособления/щипки. Целта винаги е една – най-ефективно насочване на светлината.

Нощни лампи

Нощната лампа е едно от най-популярните настолни осветителни тела и като правило се поставя върху нощно шкафче, скрин или малка масичка около леглото в спалнята.

Нощна лампаОт една страна, тази популярност се дължи на чисто практичното ѝ приложение да осигурява светлина в тъмните часове на деня – когато искаме да почетем преди да заспим, когато ставаме нощем, или когато се будим рано преди слънцето да е осветило спалнята. От друга страна, нощната лампа придава завършен вид на спалнята и често се използва като интериорен акцент.


 

Настолни и нощни лампи от GRANDecor


 

Кратки съвети:

✔️ При настолните лампи, предназначени за подпомагане на конкретна дейност, най-добре е да се използва по-силна, ярка и бяло-синкава светлина; при настолните лампи с по-подчертано декоративно приложение, светлината следва да е по-мека и по-приглушена, с по-жълтеникава цветна температура;

✔️ Препоръчва се настолните лампи, предназначени да осветяват работна повърхност, да са с възможности за регулиране на стойката и посоката на светлината;

✔️ Препоръчва се настолните лампи с по-декоративно предназначение, както и нощните лампи, да са снабдени с възможности за регулиране силата на светлината, като димери, ел-крушки с регулируема светлина и т.н.

Осветителни тела за под

Осветителните тела, свободно стоящи върху пода, се използват най-вече за целево и акцентно осветление, като допълват общото осветление, но същевременно и добавят дълбочина и уют в пространството, акцентирайки вниманието върху различни интериорни елементи, като мебели, аксесоари и декорации. От друга страна, подовите осветителни тела са сами по себе си впечатляващи интериорни акценти, тъй като се предлагат в изключително голямо стилово разнообразие. Затова те са перфектната комбинация между стил и функционалност.

ЛампионЕдно от най-ценните качества на подовите осветителни тела е това, че те са преносими, което означава, че те могат да бъдат поставяни и местени навсякъде у дома. Правилното им позициониране обаче е важно, затова е необходимо внимателно планиране на мястото, предназначението, а оттам и на дизайна им. Подови лампи най-често се разполагат или в ъгъла на стаята, търсейки по-скоро декоративен ефект, или зад обособен кът за почивка или за занимание с леки релаксиращи дейности, като например четене, плетене, шиене, и т.н., с подчертано функционалното приложение.

В стилово отношение, дизайнът на подовите осветителни тела варира в най-широки граници. Традиционно, конструкцията им се състои от стабилна основа и висока вертикална или извита стойка, на върха на която е монтиран абажур около светлинен източник. В по-съвременните интериори обаче се срещат подови лампи с подчертано декоративно предназначение в редица по-разнообразни форми, такива като кълба, скулптури, фенери и пр.

Лампион русалкаНай-разпространеният пример за подова лампа е лампионът. Обикновено, той е с традиционни за подовите лампи конструкция, местоположение и приложение. Като правило, височината на лампиона е около 2 х височината на основния интериорен елемент, около който е поставен (обичайната средна височина на един лампион е 150-180 см), а светлината от абажура е насочена надолу или нагоре, в зависимост от предназначението му. При лампионите с извита или „чупеща” се стойка са предвидени и допълнителни възможности за регулиране на положението и насочването на светлината.

При цялото разнообразие от дизайни, материали и цветове, в които се изработват лампионите, те безспорно са сред най-изящните и впечатляващи осветителни тела и намират приложение почти навсякъде у дома. В редица случаи, за постигане на симетрия и за по-силно изразен интериорен ефект, се поставят 2 лампиона в една зона, особено в по-обширни помещения.


 

Осветителни тела за под от GRANDecor


 

Кратки съвети:

✔️ Поради височината на лампиона, когато седим виждаме вътрешността или долната му страна, а светлината от електрическата крушка попада директно в очите. Затова, най-добре лампионът да се поставя зад или малко по-далеч от мястото, където седим.

✔️ Лампиони с фиксирана стойка са най-подходящи за създаване на атмосфера; тези с чупещи се и/или извити стойки, са най-подходящи за целево осветление.

Вградени осветителни тела

Вграденото осветление е разработка на съвременната архитектура и се радва на изключителна популярност. Вградени осветителни тела се използват с най-различна цел и за всякакъв тип осветление, както в интериора, така и в екстериора на сградите. В много случаи вграденото осветление изцяло замества осветителните тела за осигуряване както на общото, така и на целевото и акцентното осветление. Така, вградените осветителни източници предоставят отлични възможности за постигане на максимална ефективност, както и оригиналност в цялостния дизайн на осветлението на дадена зона.

Тъй като заема по-малко визуално пространство в стаята, вграденото осветление създава и впечатление за една по-голяма и по-просторна стая. Използването му има и още едно преимущество. Тъй като вградените светлинни източници осигуряват необходимото количество и качество светлина, а са малко видими или изцяло скрити, не се налага да ги съобразяваме по стилови характеристики с общия интериорен дизайн. Освен това, така се избягва закупуването на редица „обичайни” осветителни тела, необходими иначе за различните видове осветление.

Спот осветление

Спот осветлението е най-широко разпространеният вид вградено осветление (в частност популярната им разновидност „луничките”, както са известни), при който светлинни източници с малък размер се вграждат в отвори в тавана или друга гладка повърхност (стени, подове, мебели и т.н.). Така, светлина се излъчва от множество точки („спотове”), като по този начин се осигурява достатъчно осветление, а същевременно се създава и приятна и уютна атмосфера в цялото помещение.

Вградено осветлениеКъм спот светлините спадат и осветителни тела със спотове, разположени на една обща основа, тип шина, която се закрепя за таван или стена. Този вид спот осветление се използва много често за целево и акцентно осветление, за акцентиране вниманието върху даден интериорен елемент, а така също и за осигуряване на достатъчно светлина точно в зоната, където ни е необходима.

Спот осветление

Светлинни панели

Светлинните панели са разновидност на спот осветителните тела, с тази разлика, че те са с по-голяма повърхност и се монтират най-вече на тавана (по-рядко се срещат вградени в други повърхности) с основна цел осигуряване на общото осветление в помещението.

Светлинни панелиКато правило, светлинните панели се вграждат в окачени таванни конструкции, най-често в обществени и бизнес сгради и помещения. Макар и рядко, най-вече в модерни интериори и в помещения за забавление и развлечения, се среща и приложение на светлинни панели с вграждане в стените и в пода. Въпреки че е скъпо струващо, това приложение на вградено осветление е едно от най-ефектните.

Скрито осветление

Скритото осветление е популярен вариант на вграденото осветление. Изгражда се чрез монтиране на LED ленти изцяло скрити от погледа зад специално предвидени архитектурни елементи, такива като стенни и таванни корнизи, ниши в окачени тавани и стени, и т.н.

Скрито осветлениеСкритите светлинни източници могат да осигурят достатъчно общо осветление, особено в помещения, където не е необходима силна светлина, или просто допълват общото осветление в стаята като същевременно създават светлинни акценти в конкретни зони.


 

Спот осветителни тела от GRANDecor


 

Кратки съвети:

✔️ Избягвайте монтиране на вградени осветителни тела твърде близо до или по линия на центъра на стаята;

✔️ Съобразете разстоянието за монтиране на „луничките” с големината им; например, лунички с размер 10 см. трябва да се монтират на разстояние около 120 см. една от друга;

✔️ Мястото на целевите вградени светлини (например за четене) трябва внимателно да се проектира, така че главата и раменете да не блокират излъчваната от тях светлина;

✔️ Когато с вградено осветление осветявате триизмерен обект, като камина, скулптура или ваза с цветя, е по-ефективно да го осветите от два или три различни ъгъла;

✔️ Центрирайте вградените светлинни източници пред обектите, които искате да осветите, като например картина, лавица или завеса, и го позиционирайте на около 30 до 45 см. пред съответния обект;

Надяваме се да сме ви били полезни с нашия подробен наръчник Всичко за осветлението.

Онлайн магазин на GRANDecor