11 Начина да използвате стълбата като декорация у дома

Стара стълба пробразувана в рафт

Когато стълбата вече не е безопасна за ползване по предназначение, тя обикновено бива забравена. Оказва се, че да използвате стълбата като декорация у дома е хитро решение, като по-изобретателните от нас превръщат старите си стълби в истински дизайнерски произведения.

Стара стълба като поставка за цветя

Популярен начин да добавите винтидж усещане към дома си е да ползвате стара стълба като декорация. Но проектите със стълби не се ограничават само до хората, които обичат стария винтидж стил. Съществуват и модерни проекти за декор с дървени стълби, които са елегантни и допълват съвременния дизайн.

Вижте 11 идеи за използване на стълбата като декорация у дома

1. Добавете архитектурен акцент като използвате стълба като греда на тавана

Стълбата като архитектурен акцент- греда

Ако домът е наситен с винтидж усещане, стълбата може да бъде сложена почти навсякъде, изглеждайки добре. Тук например, дървената стълба е използвана като греда там, където преди е имало истинската греда. Ако таваните ви са достатъчно високи, помислете за поставянето на стълба по подобен начин за един по-интересен интериор.

2. Преобразувайте старата стълба в рафт

Преобразувана стара стълба в рафт

Първата стъпка към пресъздаването на тази идея е изработката на рафтовете, което е сравнително лесен процес. Този проект е направен чрез залепване на борови дъски към напречните греди на отворена стълба с помощта на L скоби. Ако имате проблеми с намирането на подобна стълба, можете да направите своя собствена с помощта на 2×2 дъски.


 

Стълби-етажерки от GRANDecor


 

Създайте алтернативна версия на този рафт като залепите две отворени стълби наобратно върху стената, за да създадете W. След това добавете дъски между гредите с различна височина и ширина.

Следващата стъпка е да изберете какво да поставите върху вашите нови рафтове. Правилният подбор на декорацията върху стълбата може или да развали цялостния вид на проекта, или да го направи уникален.

Ето няколко идеи за използване на дървена стълба като рафт:

  • Използвайте цялото пространство като рафт за книги.
  • Поставете го в кухнята като ,,шкаф‘‘ за съдове.
  • Съхранявайте обувки и чанти.
  • Съхранявайте инструменти в гаража.
  • Организирайте офис консумативите си в декоративни кошчета.

3. Закачете телени кошници на стълбата за допълнително място за съхранение в банята

Телени кошници закачени по стълбата за допълнително съхранение в банята

Убедени сме, че използването на стара стълба за декорация не е единственото добро приложение. Чрез добавяне на телени кошници към наклонена стълба се увеличава потенциалното полезно пространство за съхранение, например на кърпи в банята.  Също така този проект може лесно да бъде използван в кухнята или в килера, където да поставяте свежи продукти за готвене.

4. Осветление в индустриален стил, закачено на висяща от тавана дървена стълба

Често срещан начин за декор с дървени стълби е закачането им към тавана хоризонтално, с метални вериги. Ако искате да наблегнете на оригиналния дизайн без да губите от страна на полезна функционалност, използвайте стълбата като акцент за осветителни тела над масата за хранене.

Други предмети, които да закачите на декоративна стълба, прикрепена към тавана:

  • Тенджери и тигани
  • Растения и зеленина
  • Светещи лампички в буркани
  • Сушени билки
  • Дрехи в пералното помещение

5. Прикрепете семейни снимки с помощта на канап

Стълба преобразувана в рамка за снимки

Винтидж стълбите, окачени директно на стената, са универсални, защото можете да променяте декора винаги, когато решите. Ако стъпалата на стълбата са достатъчно широки, те ще функционират като рафтове, върху които да сложите малки интересни предмети.

Ако стъпалата са тънки, придържайте се към прости и леки предмети като например стари семейни снимки в различни размери, както виждате тук. Някои хора просто окачват боядисана стара стълба на стената – изборът зависи от вас.

Тъй като стълбите като тази на снимката са дълги, подходящо място за окачване на подобна декорация е над дивана.

6. Създайте мини библиотека, добавяйки колелца към дървена стълба

Мини библиотека, направена от стара дървена стълба

За да изпълните подобен проект на библиотека в дома си имате нужда от една стена с рафтове, която да превърнете в акцента на помещението. Ще ви трябва здрава стълба, на която стабилно да прикрепите колела, както и релса, по която да се движи стълбата.

7. Използвайте стара стълба като поставка за растения

Стара стълба като поставка за цветя

Малките стълби са подходящи за нощни шкафчета или масички, но и успешно се справят като поставки за растения. За да превърнете вашата поставка за цветя в дизайнерско произведение, поставете цветя от различни видове, височини и размери. Ако стайните растения не са опция, поставете други предмети, използвайки вече налична декорация в дома ви.

8. Създайте дрешник с отворена концепция

Стълба, преобразувана в дрешник с отворена концепция

Съществуват толкова много функционални идеи за съхранение на дрехи, когато мястото в гардероба ви недостига и това е една от по-креативните и оригинални. Този проект за стълби е разновидност на стелажния модул, който видяхме по-горе, но в него са използвани две отделни стълби, вместо само една.

9. Стълба с окачени винтидж платове в трапезарията

Стълба с винтидж платове в трапезарията

Такъв тип интериорна декорация е сравнително популярна. Всичко, което трябва да направите, е да намерите стара стълба, да я подпрете на стената и след това да изберете какви платове да окачите на нея. Ако имате деца в дома си или окачвате предмети, които са по-тежки, не забравяйте да захванете стълбата към стената и към пода.

Други предмети, които да закачите на наклонена стълба, подпряна на стената за декорация:

  • Кърпи
  • Одеяла
  • Списания
  • Шалове
  • Колиета
  • Обувки с високи токчета

10. Закачете венец на изправена до стената стълба

Стара стълба като красива декорация за дома

Почти всичко може да бъде окачено на стълба с помощта на малко канап, но точно какво ще използвате зависи изцяло от вас. Този пример е направен с помощта на изкуствен венец и аранжировка от бурканчета и рамки. С промяната на сезоните, можете да променяте и декорацията върху стълбата – например за Коледа можете да пресъздадете празнична атмосфера с помощта на коледни лампички и гирлянди.

11. Направи си сам бюро от дървена стълба

Стълба преобразувана в ново бюро

Най-сполучливите и оригинални проекти за декорация със стара стълба се получават когато стълбата бива преобразена в нещо съвсем различно. В този гениален направи си сам проект са използвани две стари стълби, за да се създаде уникално по рода си бюро, което няма да видите във всеки дом или офис.


 

Етажерки, рафтове, поставки от GRANDecor


 

Онлайн магазин на GRANDecor