Идеи за позициониране на цветята в дома

Идеи за позициониране на цветята в дома

Цветята внасят зеленина, носят допълнителен уют и позитивна енергия вкъщи. Много от стайните растения помагат и за прочистването на въздуха, свеждат до минимум вредното въздействие на битовата техника и синтетичните материали.

Всеки от нас има свободата да избере любимите си цветя за интериора у дома. В зависимост от площта, стила и тоновете в жилището, могат да се внесат, както цъфтящи стайни цветя, така и вечнозелени красиви растения.

Ще ви покажем някои интересни интериорни идеи за позиционирането на цветята в дома.

Саксии върху дървени рафтове на стената

Този метод за озеленяване на пространството в стаите е един от най-предпочитаните, когато става въпрос за ограничена площ. Прави летви по стената се монтират лесно, а ширината им трябва да бъде съобразена с големината на саксиите, които ще поставяме върху тях. За да монтирате полиците са ви необходими единствено дрелка, дюбели и Г-образен метален профил, който се прикрепя към стената и летвата. Самите поставки могат да бъдат от всеки тип материал, но за предпочитане, заради устойчивостта и естествения си вид са тези от дърво. Няма да сгрешите, ако заложите на пластмасови или метални полици, но преди всичко, преценете кое ще е най-подходящо за стаята – стилово и цветово.

Идеи за позициониране на цветята в дома

В зависимост от височината на растенията, определете разстоянието между рафтовете, ако са повече от един. За по-голяма стабилност, бихте могли да прекарате метални въжета на определено разстояние по плоскостта, както е показано на снимката по-горе.

Отлично решение и поставянето на плоскости за саксии в ъглите на стаите. Обикновено, това е най-неизползваемото пространство в едно помещение и именно този вариант е добро решение за разкрасяване на обстановката.

Саксии върху масичка в стаята

Малка метална или друг тип масичка би била подходящ избор за поставянето на няколко дребни, компактни растения в саксийки едно до друго. Тази позиция ще ви улесни, когато чистите дома си, а е и добро решение за стаи с малка площ. За разнообразие, можете да поставите сред ниските и едно или повече високи цветя, стига пространството да ви позволява.

Стайни растения върху маса

 Рустик декор с цветя

Има стилове, които привличат от пръв поглед. За привържениците на рустик декорацията и планинските домове, това предложение е особено подходящо. То е съставно от необработени дървени летви, залепени за стената и малки метални кофички, прикрепени вертикално към тях.

Рустик декор със стайни растения

Неподправеният вид на дървените плоскости е ценното в тази декорация за дома. Симпатичните алуминиеви кофички за вода са подсилващ ефекта елемент.

Растения във фенер

Висок старинен фенер с метална конструкция се оказва стилно и нетрадиционно решение за поставяне на саксия със зеленина в стаята. Този тип декорация изглежда свежо и интересно и може да се постави в абсолютно всеки кът на стаята. Стъклените стени пропускат свободно навлизането на слънчевата светлина, необходима за развитието на растението в саксията. Няколко камъчета наоколо биха допълнили стилната визия.

Стайни растения в старинен фенер

 От стара стълба – нов цветарник у дома

Една дървена стълба с широки стъпала би била отличен вариант за цветарник. Височината й ще улесни поставянето и на висящи или пълзящи растения. В зависимост от стила в жилището бихме могли да боядисаме стълбата в подходяща тоналност или просто да я оставим в натуралния си вид, както ще видите и на снимката.

Стайни растения върху стара стълба

Специални стойки за стайни растения

Ако имате идея да акцентирате в ъгъла на помещението с няколко едри цветя или други стайни растения, този вариант е особено подходящ. Представлява три еднакви рамки от ковано желязо с вградени саксии във вътрешността си. Асиметрията във визията е постигната, както с различната височина на стойките, така и с не еднаквата височина на растенията в кашпите.

Стойки за стайни растения

Този вариант е изискан и красив, а същевременно, поради кухата конструкция на поставките е лесен за почистване и преместване.

Цветя на нощното шкафче в спалнята

Спалнята не е най-подходящото място за изобилие от живи цветя, но пък красивата растителност никога не е излишна. Поставяйки висока саксия във външната част на нощното шкафче си гарантираме елегантна визия и свежест в помещениято. Жива декорация, която въздейства.

Стайни растения в спалнята

Композиция от растения за декорация на масата за хранене

Една солидна дървена маса в трапезарията не се нуждае от кой знае какво подчертаване. Когато тя е стилна и масивна сама по себе си, не е необходимо да постиламе дори с покривка. Една отлична идея е да поставим три еднотипни малки саксийки със зеленина върху площта й. Олекотената и изчистена визия на кашпите ще ви улесни при преместването им няколко пъти дневно за подреждане на масата. През останалото време, ще имате изискана кухненска визия.

Стайни растения като декор за трапезата

Декоративен кош със стайни растения за декорация на хола

Това решение е особено ефектно. Кресла, дивани, мека мебелировка, а в пространството между тях поставени красиви стайни растения в елегантен плетен кош на масата. Освен традиционната сакция, в това кръгло пространство, може да се акцентира с допълнителни декорации, като свещник например. Елементите могат да бъдат различни според стила и цветовете на помещението. Плетеният кош е подходящо решение, както за елегантен хол в съвременен дом, така и за декорация в провинциална къща.

Декоративен кош със зелени растения

Растения за декор на камината

Ако имате камина в дома си и обичате растенията, бихте могли да поставите няколко саксии или кашпи с растения в пространтвото около нея. Ако камината е каменна, няма да сгрешите с избора на каменни кашпи.

Стайни растения за украса на камина

Цветя над рамката на леглото

Спалнята е интимна площ, където човек има нужда да се отпусне и да релаксира. Доказано е колко отпускащо действат цветята и зеленината като цяло. Това е добър повод да си сложите няколко миниатюрни саксийни растения над таблата на леглото например.

Ако имате широка плоскост за гръб на леглото, можете да поставите сакцията върху него. В противен случай, заковете едноцветна дървена плоскост към стената и закачете високо над главите си няколко еднотипни малки кашпички със зеленина.

Стайни растения в спалнята

Не пропускайте възможността да освежите дома си със стайни растения. Естествената красота винаги носи положителни емоции. Надяваме се да сме помогнали с идеи.

Онлайн магазин на GRANDecor