В търсене на оригиналност, дизайнери, декоратори и собственици на жилища често прибягват до най-различни идеи за нетрадиционна декорация за стена. Използването на нетрадиционен декор в интериорния дизайн е често срещана “техника”, която се характеризира с разнообразие, личен стил и неограничени възможности.

Нетрадиционна декорация за стена: Тенденции

# Ламинат на стената

Ламинат на стената определено звучи като нетрадиционно решение. Ламинатът е широко използван в жилищното строителство като подова настилка, но да го видите на стена определено не е типично. Архитектите и дизайнерите обаче имат добри основания все по-често да използват тази „нетрадиционна” опция за декорация на стени.

Нетрадиционна идея за декорация на стена-ламинат на стената

От една страна, изборът на ламинат е огромен. Предлага в изключително богата цветова и шаблонна палитра, често наподобяваща естествени материали като камък и дърво. Цяла стена или част от нея, облицована с ламинат, придава на интериора по-модерен и “скъп” вид. Често ламинираните стени продължават линията на ламинирания под, а това е страхотна конструктивна техника, която гарантира усещане за пълнота и уют.

От друга страна ламинатът е практичен. Осигурявайки гъвкава, но трайна повърхност, устойчива на драскотини, химически препарати, петна и дори на мухъл и бактерии, ламинатът е чудесен вариант за стенно покритие и може да намери различни интересни приложения в домашния интериор.

# Кожена стена

Лукс, лукс и отново лукс! За това допринася една кожена стена в спалнята! Колкото и да е скъпа, този тип стенна декорация има уникален 3D ефект, и създава невероятно усещане за уют, успокояващ комфорт и … лукс, разбира се!

Този атрактивен и елегантен стенен декор се постига предимно с панели от изкуствена кожа в различни размери, цветове и дизайни. Кожените панели могат да покриват цялата стена или само част от нея, но и в двата случая ефектът е зашеметяващ.

Нетрадиционни идеи за декорация на стена-кожа на стената в спалнята

Нетрадиционни идеи за декорация на стена-кожена стена

Персонализираните опции са неограничени и включват специфични шевни техники, като например тъфтинг и тегелиране.

От по-практична гледна точка, кожената стена е отлично решение за изолиране на шум, което я прави отличен избор за спални, звукозаписни студия, конферентни зали и т.н.

# Жива стена

Съвременната тенденция за отглеждане на “жива стена” като част от интериора се счита за една от най-добрите нетрадиционни идеи за стенен декор. Някои дори го наричат „футуристично”! Всъщност става въпрос за завръщане към природата … или по-скоро, връщане на жизнената сила и красота на природата в безжизнената градска среда на бетон, стомана и стъкло.

Нетрадиционни идеи за декорация на стена-жива стена

Живите стени са уникални “вертикални градини”, които могат да бъдат отглеждани и в домашни условия. Представете си как се наслаждавате на свежестта на природата  направо в дневната или трапезарията си? Красота…

Живите стени позволяват избор и различни комбинации от растения – сезонни, ежегодни, многогодишни и т.н. Изборът на подходящите растения и подреждането им е от съществено значение. Декоративният елемент може да покрие цяла стена, но може и да е с размер на стенно пано, окачено като невероятна “жива картина” на стената.

Вертикални живи стени могат да се използват и като декоративни сепаратори в по-големи пространства.

Нетрадиционни идеи за декорация на стена-жива стена в кухнята

Освен че внасят естествена красота и оригиналност, вертикалните градини с естествени растения имат и редица други положителни качества. Те подобряват качеството на въздуха, намаляват разходите за енергия, намаляват нивата на шума и градската топлина, и активно подобряват цялостната интериорна среда.

# Килим на стената

Килимът е част от декора на домове по целия свят от хилядолетия. Често обаче, килимът има не само декоративно, но и функционално предназначение.

В един съвременен дом обаче, килим на стената е всичко друго, но не и традиционна декорация.

Идеи за нетрадиционна декорация за стена - килим на стената

Лени Кравиц в офиса на KDI-килим на стената

Изборът на килими е огромен. Многоцветните им палитри и шаблони са буквално безкрайни! Можете да покриете цяла стена или само част от нея. Ефектът ще е еднакво експресивен. Окачен на стена в спалнята, един килим ще добави чудесно усещане за топлина, комфорт и релакс. Килим на стената във всекидневната ще бъде перфектният начин да изразите смело своята оригиналност и стил.


 

Фототапети от GRANDecor


 

Онлайн магазин на GRANDecor