Фототапетите са прекрасна възможност да променим изцяло визията на интериора на стаята и при това, без много усилия. Но при наличието на големия избор, който се предлага на пазара, как да изберете подходящия?

Полезни съвети при избор на фототапет

Фототапетът трябва да създава акцент.

Фототапетът трябва да създава акцент

Като начало, нека да отбележим, че за разлика от обичайните тапети, с които можем да покрием всички или повечето стени в стаята, фототапетите имат за цел да създадат интериорен акцент. Това означава, че трябва да изберете само една стена, или дори част от стена, която с помощта на фототапет да превърнете в атрактивен акцент, който да привлича вниманието.

Полезни съвети:

  • за предпочитане е да изберете права стена, без ъгли, чупки или някакви особени архитектурни елементи като напр. колони, вградени полуколони, декоративни греди, облицовки и пр.;
  • при правоъгълни стаи, по-добре ще е акцентната стена да е по-късата страна на „правоъгълника“;
  • ако на стената, която сте избрали за фототапет има врата или прозорец, камина или подобен „прекъсващ“ елемент, трябва внимателно да прецените избора на десена/изображението на фототапета, така че да можете да „вградите“ тези елементи в него по най-добрия и естетичен начин.

Фототапетът трябва да създава атмосфера.

Всяка стая има своето функционално предназначение, но също така и свой собствен характер и атмосфера. С помощта на фототапет можете да подсилите ефекта на интериорния дизайн. Така например, фототапет с мащабен кадър на водопад сред пищна растителност може да внесе изключително приятна атмосфера в банята. Стилизирани изображения на плодове и зеленчуци или пресни билки и подправки със сигурност ще засилят апетита ви в трапезарията/кухнята. А кое би било по-прекрасно за децата от това любимите им приказни герои да „оживеят“ на стената в стаята им?!

Полезни съвети:

  • Акцентни самозалепващи фототапети могат да се прилагат не само върху стени, но и върху други налични обширни повърхности, като например върху „стена“ от вратички на кухненски шкафове, върху гърба на кухненския плот, и дори на други по-необичайни повърхности.

Самозалепящ фототапет използван за облепяне на кухня

Самозалепящ фототапет за облепяне на фоайе в сграда

Фототапетът трябва да създава „пространство“.

Фототапетите имат уникалната способност да създават положителна оптична „измама“ за по-голямо пространство. Така например, с едно мащабно изображение на градски или горски пейзаж, малката стая изведнъж придобива нов по-различен обем, ново по-голямо пространство и нова по-вълнуваща атмосфера.

Фототапет с градски пейзаж създава впечатление за по-голям обем в стаята

Модерните напоследък 3D композиции имат също толкова силен ефект в преобразяване на действителното интериорно пространство.

Фототапет с 3D ефект създава впечатление за по-голям обем в стаята

Полезни съвети:

  • Понякога, за по-голям пространствен ефект,  фототапетът може да се разположи върху две съседни повърхности под ъгъл.
  • за оптимален ефект на фототапета се препоръчва високо качество на изображението, както и на самата материя на тапета.

Фототапет на стена с ъгъл

Фототапет на стена с външен ъгъл

Фототапетът трябва да подчертава интериорния стил.

Тъй като фототапетът ще е акцент в стаята и съответно ще привлича вниманието, десенът/изображението трябва да подчертава избрания интериорен стил на помещението. С други думи, ако например стаята е обзаведена в модерен съвременен стил, би било най-добре десенът/изображението на фототапета да носи същия характер, например, абстрактен (3D) образ или графика. А в една цветна еклектична стая много подходящ би бил пейзажен фототапет или изображение на мащабна флорална композиция.


 

Фототапети от GRANDecor


 

Фототапетът трябва да обогатява цветовата палитра на интериора.

Стилово, изображенията на фототапетите могат да бъдат най-разнообразни – от класически до съвременни. Едно от най-големите предимства на включването им в естетическото оформление на дома обаче, е свободата да се интегрират множество цветове в интериорния дизайн. Можем да избираме няколко цветови нюанса, които най-добре допълват темата на стаята. Модерни цветове, разнообразни нюанси и класически техники се съчетават, за да проектират смайващите визуални ефекти на фототапетите, добавяйки блясък, стил и красота в интериора.

Фототапетите предлагат уникални възможности за добавяне на драматизъм, внасяне на персонален характер и създаване на неповторима атмосфера в интериора, на което се дължи и все по-голямата им популярност като мощен инструмент в интериорния дизайн и декор.