Никога не сте имали декоративна лампа от хималайска сол в дома си? Ако това е така, то тогава не знаете какво изпускате! Солните лампи са не само красива декорация, но и източник на мека, релаксираща светлина. Най-важното им качество обаче е, че те функционират като натурален “филтър” за чист въздух – до леглото, на бюрото, в дневната или където решите!

Какво представлява декоративната лампа от хималайска сол и как изглежда?

Лампите от хималайска сол са изработени ръчно, от хималайска сол, добита в планината Salt Range, в подножието на Хималаите, Северен Пакистан. Изборът на модели е голям тъй като лампите се изработват в най-различни форми и размери – солна сфера, солна купа, скала, солна пирамида, куб и др. Основата им най-често е изработена от дървен материал за по-естетичен вид и използват ниско-волтажна крушка в сърцевината си.

Как декоративната солна лампа допринася за добро здравословно състояние?

Солните лампи пречистват и “дезодорират” въздуха

Това е може би най-добре познатата от всички ползи на солните лампи и е честа причина, поради която хората решават да си купят такава. Тяхната способност да премахват от въздуха прах, фини частици, цигарен дим и други замърсители са ги превърнали в обект на силен интерес.

Какво толкова специално има в едно парче сол с крушка в средата?

Солните лампи пречистват въздуха чрез силата на хигроскопичността. Това значи, че те привличат водни молекули от заобикалящата ги среда (както и всички други чужди частици, които може да бъдат покрай тях), а после ги абсорбират в солните кристали. Когато лампите се нагряват, влагата се изпарява отново във въздуха, но всички вредни микроскопични частици и миризми остават заключени в солта.

Солната лампа спомага за облекчаване на симптоми на алергии и астма

Тъй като лампата от хималайска сол е способна да премахне от въздуха микроскопични прахообразни частици, пърхот и леки косми от домашни животни, мухал, плесен и други вредни частици, поставяйки това украшение в помещението, в което прекарвате най-много време, можете да допринесе за значително намаляване на дразнителите, причиняващи алергии у дома. Дори хора, които страдат от астма би трябвало да забележат положителна разлика в здравето си.

Солните лампи облекчават кашлица

Повечето домове са пълни с положително заредени йони, които не са особено ползотворни за здравето. Йоните с положителен заряд могат да се породят от редица фактори, но най-често това се оказва електротехниката, която ни заобикаля.

Един от лошите ефекти, които са резултат на постоянното вдишване на положителни йони, е, че микроскопичните реснички, които са по човешката трахея стават лениви и не работят толкова добре при блокирането на замърсители към белите дробове.

Абсорбирайки частици и влага от въздуха, лампата от хималайска сол привлича и позитивни йони. След това, когато нагрятата сол изпуска чисти водни изпарения във въздуха, тя изпуска негативни йони, които демонстрират обратната на положителните йони способност, а именно – подобряват активността на трахейните реснички, за да поддържат чисти белите дробове.

Какво означава това накратко: освен, че премахват замърсители от въздуха, солните лампи помагат и на човешкото тяло самостоятелно да филтрира приемания въздух по-ефикасно.

Лампите от хималайска сол подобряват енергийните нива

Винаги, когато прекараме време на открито в район с чист въздух, се чустваме заредени с енергия. Това е защото сме били изложени на концентрация от негативни йони, същите, които се излъчват от солни лампи. Ако често се чувствате отпаднали и не знаете защо това е така, опитайте да сложите солна лампа в стаята или стаите, в които прекарвате най-много време. След около седмица, би трябвало да забележите положителна промяна.

Лампите от хималайска сол неутрализират електромагнитна радиация

Днес повечето от нас живеят в океан от електромагнитна радиация (електросмог), която се излъчва от електронните устройства навсякъде около нас: компютри, телевизори, мобилни телефони, таблети, WiFi рутери, антени на мобилните оператори и тн. Въпреки, че електромагнитните вълни са невидими за нас, дълготрайното излагане на такива, може да има сериозни последици върху здравето. Постоянното излагане на електро-магнитна радиация повишава нивата на стрес, причинява хронична умора, понижава имунитета на тялото и др.

Изпускайки негативни йони във въздуха, лампите от хималайска сол спомагат за неутрализирането на електромагнитната радиация. Поставете солна лампа до компютъра, телевизора или всяко друго електронно устройство, което изпозлвате често. По този начин ще намалите потенциалните лоши ефекти и ще предпазите здравето на цялото семейство.

Насладете се на по-добър сън чрез солна лампа

Друг страничен ефект от излагането на висока концентрация на позитивни йони във въздуха е влошеното качество на сън. Както вече казахме, работейки като генератор за негативни йони, лампата от хималайска сол може да помогне. Поставете една или две лампи от хималайска сол в спалнята, за да подобрите качеството на въздуха, а оттам и това на съня си.

Ако светлината ви пречи да заспивате, просто оставете лампата да работи през деня, докато сте будни и я загасете, когато си легнете. Тези, които живеят в район с влажен климат трябва да знаят, че когато солната лампа е хладна, повърхността и може доста да се овлажни и да се образуват водни капки. Това по никакъв начин не пречи на функционалността на осветителното тяло, но е добре да подложите една малка чинийка под нея, за да предпазите повърхността, върху която сте сложили лампата.

Нагрятата хималайска сол намалява статичното електричество във въздуха

Това може да не изглежда като някаква особена полза за здравето на пръв поглед, но статичното електричество може да ви причини стрес, уплаха и неловкост. Статичното електричество може да ви „удари“, когато най-малко очаквате, например, когато посегнете за бравата на вратата, да целунете любимия човек или да погалите домашния си любимец.

Солни лампи пирамида, сфера и скала

Лампите от хималайска сол са екологично чист източник на светлина

И накрая, но не на последно място, всички истински лампи от хималайска сол са безвредни за околната среда, а добивът на сол за изработката им не вреди на природата.

Извод: Солната лампа ще допринесе не само като декорация от естествен материал у дома или офиса, а и ще повлияе благотворно на цялостното ви здравословно състояние!

Онлайн магазин на GRANDecor