Христо Станкушев от студио dontDIY [интервю]

Студио dontDIY

Те не са мечтатели. Те планират и реализират своите оригинални идеи! И то с лекота, защото са талантливи. Съвременният български дизайн не би бил на добро ниво без архитектурно и дизайн студио dontDIY! Днес ще ви срещнем с един от неговите основатели, който разкрива повече за цялостната концепция, проекти и идеи на компанията.

Как се роди студио dontDIY?

Нашето студио е платформа за осъществяване на различните проекти, с които всеки един от нас (Тони, Стефчо, Светльо и Христо) се захваща и търси начини за реализацията им – било то архитектурно или интериорно проектиране, продуктов и мебелен дизайн, образователни инициативи, градски активизъм или колаборации с артисти. Формално студиото е на три години, но това са практики и съвместни дейности, по които работим и от преди това. Така имаме свободатата и опита да се захващаме с много разнообразни неща, стига да ни се сторят интересни и с потенциал да променят поне малко средата, в която всички живеем. Иначе работният опит преди dontDIY за половината от нас е в най-голяма степен свързан с Aedes Studio, а за другата половина – с I/O architects, така че гледаме на настоящата си работа и като на естествено продължение на нещата, научени при тях, за които сме им искрено благодарни.

Какво харесвате най-много в работата си?

Архитектурната работа е разнообразна и дава необятни възможности за реализация в България – ежедневието ни е забавно и като че ли държим най-вече на това да не се занимаваме с рутинни и скучни задачи. Но това не е особено трудно, защото тук има множество възможности за нови идеи и проекти, стига да можеш да видиш нишата и да имаш смелостта да скочиш след нея.

А коя е най-трудната част?

Всяка професия има своите особености и трудности и да си архитект не е много по-различно. Но ние гледаме на трудностите като възможности, като част от контекста, който обогатява проекта и му дава специфично излъчване.

Защо избрахте да се реализирате в България?

Всеки един от нас съзнателно е направил този избор, за да можем да работим заедно, след като Стефан е учил в Германия, Тони е учила и работила в Япония, Христо е работил в Канада. Това ни позволява да мислим за проектите си в една по-широка перспектива и да ги сравняваме не само с тукашни неща. В последните години все повече виждаме, че у нас могат да се зараждат, реализират и дори да се експортират навън страхотни идеи от различни сфери на живота, така че нямаме никаква причина да не мислим, че България е страната на неограничените възможности.

Какво мислите за работата на българските дизайнери?

Харесваме работата на много колеги и се радваме, когато имаме възможност да работим заедно. Много често колаборираме с графичния дизайнер и архитект Максим Мокдад и неговото Design Aid Bureau, имахме страхотната възможност да работим с Post Studio за визуалната идентичност на One Architecture Week през 2014г., работили сме с Артелие, rrrub и други. Опитваме се да използваме неща на колеги, доколкото е възможно, в проектите си, защото вярваме, че има една нова вълна от талантливи хора с идеи, които представят на добро европейско ниво съвременния български дизайн.

Доверяват ли се българите на професионалисти в сферата на дизайна?

Ние не се занимаваме с масово проектиране и е трудно да застанем зад някакво генерално твърдение в тази връзка, но хората, които избират да работят с нас за своя дом или офис например, обикновено ни търсят заради добавената стойност на качествения проект, който им даваме. Затова и ни се доверяват за голямата част от решенията, свързани с функционалността и естетиката на тяхното пространство. При все това за една добра реализация са важни не само качествата на архитекта, но и визията, решимостта и търпението на възложителя. Затова и ние се радваме, че имаме възможност да работим с толкова смислени хора като Бетахаус, Явлена, Суперхостинг, Неделя, Телиш, Атлон, Перно Рикар, Лийф Група.

Какво бихте посъветвали новодомците, захванали се с трудната задача да обзаведат сами жилището си?

Да проявят търпение и да взимат решения със съзнанието, че средата, в която живеем формира културата ни.

Как е обзаведен домът Ви?

В момента никак, защото както казва популярната поговорка „обущарят ходи бос“, но и на това ще му дойде времето.

Разкажете ни за някои от последните си проекти? Над какво работите в момента?

В момента завършваме някои интересни проекти и започваме нови, но това което отнема най-много време и което чакаме с нетърпение е пускането на онлайн магазина на мебелния ни бранд Almost. Коства ни много време и усилия, за да завършим нещата по него и вече сме почти готови за старт. Стискайте ни палци.

Получили сте заслужено редица награди. За какви успехи още мечтаете?

Като че ли не мечтаем, поне не в класическия смисъл на думата – поставяме си ясни цели и ги следваме. Човек трябва да е упорит и последователен и рано или късно нещата ще започнат да се получават.

Очакваме с нетърпение онлайн магазина на мебелния бранд Almost. Екипът на GranDecor Ви благодари и желае успех във всички начинания!

Онлайн магазин на GRANDecor