Стоян Шантанов от студио MOOD [интервю]

Лого на Интериорно студио MOOD

Подгответе се за поредната доза български таланти! Днес ще ви срещнем с професиналиста по създаване на модерни и функционални пространства – Стоян Шантанов, дизайнер и управител на интериорно студио MOOD. Вижте какво ще сподели той с нас относно работата си:

Как се роди идеята за студио MOOD? Как стартирахте компанията?

Идеята за интериорно студио MOOD винаги е била в главата ми, проблемът беше, че дълго време отлагах реализацията ѝ. Сякаш чаках да се случи нещо, което да ме подтикне да действам. Силно вярвам в съдбата и в това, че важните събития в живота на всеки човек са “написани” така, че животът му да се развие в определена посока. Едно от тези събития бе и начинът, по който стартирах студиото. По това време работех като дизайнер в друго интериорно студио, където бе дошъл моментът, в който съм взел всичко необходимо и бе дошло време за следващата стъпка в професионалното ми развитие. Появи се първият ми самостоятелен клиент и бързо взех решението да действам и да започна да работя за себе си. И така стартирах интериорно студио МУУД. След това последваха следващите клиенти, те ме препоръчаха на техни приятели и постепенно нещата се случиха.

Какво Ви вдъхновява?

Няма нещо конкретно, за което да кажа, че ме вдъхновява. По-скоро всичко, с което се сблъсквам в ежедневието си ме кара да мисля и разсъждавам. Често от най-обикновените неща се зараждат интересните идеи, които в последствие водят до красивите и запомнящи се интериорни решения.

Имате ли си любим проект? Бихте ли ни споделили малко повече за него?

Не бих казал, че имам любим проект. По-скоро може би такъв, който има повече сантиментална стойност за мен е един от първите ми самостоятелни проекти за голяма къща в София. Моментът, в който получих обаждането от въпросните клиенти беше малко след като вече бях създал студиото. Получи се много добър проект, а клиентите бяха изключително доволни от работата ми, до ден днешен сме приятели. Може би този проект ми даде самочувствието и куража да повярвам в себе си от самото начало и да знам, че съм поел по правилния път.

Кой е любимият Ви стил обзавеждане?

В работата си се стремя да бъда максимално флексибилен и да мога да предложа на клиентите си оптимален избор без да се налага да ги ограничавам. Въпреки това има редица неща, които не харесвам, често срещани в интериора на българина, с които не съм склонен да правя компромиси и се боря със “зъби и нокти”, за да ги изкореня. Може би предпочитан стил, който харесвам е изчистеният и елегантен дизайн, който остава във времето.

Какви са най-честите проблеми, които срещате в работата си?

С течение на времето и опита, който съм натрупал, съм развил способност да усещам клиентите си, да знам какво ще им хареса и какво търсят, дори и те самите да не знаят. Проблемът идва когато клиентите са няколко и за едно и също помещение всеки иска нещо съвсем различно. Случвало се е да става въпрос за три абсолютно несъвместими стила, а всеки от клиентите да настоява за своето, без да е склонен да направи компромис с другия. Тогава става сложно…

Какво мислите за работата на българските дизайнери?

В България има редица дизайнери, чиито проекти по нищо не отстъпват на проектите на световните величия в бранша. Като българи има много неща, с които трябва да се гордеем, разбира се има и такива, с които не чак дотам. Аз предлагам да се фокусираме върху тези, с които трябва да бъдем горди!

Доверяват ли се българите на професионалисти в сферата на дизайна?

Смятам, че хората които са наясно с правилния процес на работа в реализацията на един интериорен проект, определено се доверяват и използват услугите на добрите интериорни студия. С всяка изминала година все повече и повече хора в България се обръщат към професионалистите в бранша. Аз виждам бъдещето на интериорния дизайн в България не толкова като лукс, а по-скоро като необходимост.

Какво бихте посъветвали новодомците, захванали се с трудната задача да обзаведат сами жилището си?

Съветът ми към тях е ако могат да си позволят да се обърнат към добро интериорно студио. Да не се замислят, а да го направят. По този начин със сигурност ще спестят пари, имайки предвид, че шансът нещо да се обърка е драстично по-малък. А и ще се радват на мечтания интериор без да хабят излишни нерви.

По какво работите в момента?

В момента работим по два луксозни апартамента, един интересен мезонет, всекидневна, както и къща в Пловдив. В общи линии имаме с какво да се занимаваме.

Какви са целите ви за в бъдеще и за какви успехи мечтаете?

Целите ни за в бъдеще са да продължаваме да се развиваме, да се разрастваме и да продължаваме да работим по нови и интересни проекти, които да стимулират креативната ни мисъл. Мечта в по-дългосрочен план, е да отворим офис и зад граница и да обхванем и чуждестранния пазар, например в Гърция.

Екипът на GranDecor Ви желае успех!

Разгледайте един от проектите на интериорно студио MOOD:

Изискан и модерен интериорен дизайн на дневна

Онлайн магазин на GRANDecor