Баните без прозорци са архитектурно решение, което се среща често в различни жилища, големи или малки. Без естествена светлина и свеж въздух, тези помещения биха могли на пръв поглед да изглеждат тъмни, неприветливи и неприятни. Има обаче много начини атмосферата в една тъмна баня без прозорци да бъде оживена, за да се наслаждаваме на всяка минута в нея.

Ето някои страхотни идеи, които да разпалят въображението ви.

Силата на светлината

Компенсирането на липсата на естествена с изкуствена светлина е едно от най-добрите решения за това как да осветим тъмната баня. Количеството изкуствена светлина ще зависи, разбира се, от личните ви предпочитания.

Ако искате да превърнете банята си в релаксиращ спа център, едва ли ще се нуждаете от твърде много и силна светлина. В този случай няколко малки вградени в тавана лунички ще бъдат достатъчни, за да осигурят мека светлина, а таванът ще изглежда като романтично звездно нощно небе. За още по-силно изразен уелнес и спа ефект, добавете няколко свещи и се насладете на трепкащата им светлина. Тези решения могат да бъдат допълнени и с използване на обзавеждане за баня с вградено осветление. LED-лампичките, монтирани в / около ваната или душа, не само излъчват светлина, но и осигуряват нейното равномерно и меко разпределение. И изглеждат толкова луксозни!

Луксозна баня с вана и свещиЗа обичайния сутрешен или вечерен тоалет обаче, ще се нуждаете от малко повече светлина. За целта е добре да се осигури достатъчно силно осветление около мивката и огледалото. Пряката светлина разсейва сенките и осигурява отлична видимост точно където ви е необходима.


 

Осветление за баня от GRANDecor


 

Ако предпочитате банята да е ярко осветена, това може лесно да се постигне чрез инсталиране на по-силни светлинни източници. В такъв случай е най-добре да използвате бяла светлина, която ще озари цялата ви баня. Не само стаята ще изглежда по-голяма и по-светла, но и бялата светлина е най-близка до естествената.

Просторна бяла баняПолезен съвет:  Създайте осветление на нива! Осветлението от тавана излъчва вертикална светлина, която пада директно надолу. За да се избегне образуване на сенки, тя трябва да бъде допълнена от хоризонтални източници на светлина, които ще осигурят меко естествено осветление на общото пространство.

Силата на цветовете

За баня без прозорци определено ще са необходими по-светли цветови палитри.

Бялото е чудесен избор, тъй като този цвят отлично отразява и разсейва наличната светлина в цялото помещение и така то изглежда по-просторно и по-светло. Можете да въведете белия цвят не само чрез боядисване на стените и тавана, но и като изберете бяла мебелировка и аксесоари за баня.

Бяла баня с вана и душ кабинаОт друга страна обаче вашата баня без прозорци може да изглежда твърде скучно, ако остане само в бяло. Помислете за внасяне на акценти от ярки цветове тук и там, контрастиращи на белия фон, за да създадете свежа и жизнерадостна атмосфера. Това могат да бъдат малки снимки по стените, линия (или друга форма) от цветни плочки, няколко малки аксесоара за баня или дори тоалетни принадлежности в ярки цветове.

Модерна баня с цветен акцентСтенописи, стенни стикери и тапети могат също да се използват за освежаване на интериора на една баня без прозорци. Дори зоната на душа / ваната може да бъде отделена с цветна завеса, която ще създаде по-жизнерадостно настроение в стаята. Завеси с едри щампи и светли цветове са идеални за по-малки бани.

Силата на отражението

Без прозорец, който да осигурява достъп на естествена светлина, е необходимо да се намерят подходящи решения за увеличаване на дори и минимално наличната светлина в тъмната баня.

Ефикасно решение е използването на отразяващи повърхности. Полиран метал, стъкло, огледало и плексиглас са страхотни материали, които не абсорбират светлина. Тъкмо обратното  –  те имат способността да отразяват светлината и да създават впечатлението, че тя струи от прозорец.

Луксозна баня с плочки в златистоДруга интересна възможност е да покриете по-големи части от стените на банята с гланцирани плочки. Фаянсовите гланцирани плочки в светли тонове ще отразяват светлината по-силно и това ще спомогне за по-добро осветяване и визуално разширяване на пространството на вашата баня без прозорци.

Най-добрият начин да се възползвате от ефекта на отражението обаче е чрез използване на огледала. Огледалата, поставени в различни (дори неочаквани!) места, разширяват пространството, отразяват светлината и щедро я излъчват обратно, което ефикасно осветява и освежава помещението. Цяла огледална стена, големи форми от огледални елементи, огледални стъклени паравани за душ / вана – подобни елементи ще увеличат максимално наличната светлина и ще добавят искрящ блясък за истински лукс.

Модерна баня с огледална стенаСилата на живота

Нищо не може да направи една стая по-приятна и уютна от присъствието на живи растения! Със своята природна красота и свежест, те са истинска наслада за окото, но също така служат и като естествени пречистватели и освежители на въздуха.

Баня с живи растенияЖивите растения обаче се нуждаят от светлина, а това е единственото нещо, което липсва в една баня без прозорци. За щастие има растения, които могат да се развиват добре и при слабо осветление. Всъщност, при наличните слаба светлина и висока влажност, тъмната баня е идеалната среда за много стайни растения! Трябва само внимателно да изберете правилните сортове.

Тиландсия, различни разновидности папрат, аспидистра, китайската вечнозелена аглаонема, змийското растение и други подобни растения са много подходящи за тъмната баня. Там те могат да се развиват отлично, създавайки красиви букети от зеленина, които внасят много свежест и настроение в стаята.

Разгледайте многобройните модели осветителни тела за баня на австрийския лидер в осветлението Eglo!

Онлайн магазин на GRANDecor