Как да изберем най-подходящите мебели за баня

Ремонтът на банята е колкото ентусиазираща, толкова и трудоемка задача.

За да си гарантирате добър резултат и удовлетворение в края на процеса, е добре да съобразите основни правила при избора на мебели, плочки, декорация и цялостна визия на мокрото помещение.

Ако се доверявате на интериорен дизайнер за обновяването на вашата баня, той / тя ще се погрижи всичко да е оптимално подредено и подбрано с вкус.

Но ако разчитате главно на собствени усилия, то продължавайте да четете.

Мраморна баня с вана

С какво трябва да се съобразим при избора на мебели за баня?

Както при всяко друго помещение у дома и при обзавеждането на банята трябва да се съобразим с няколко основни фактора, а именно: размери на стаята, подходящи материали, бюджет, цветова схема и лични предпочитания. Ще разгледаме по-подробно някои от тях и за да онагледим казаното, ще използваме примери за дизайн на баня от Керамо.

Мебели според размера на банята

Ако разполагате с ограничено пространство в банята, помислете както ви е наистина необходимо и какво бихте могли да съхранявате на друго място. Поставянето на големи мебели и аксесоари ще смали още повече обема на стаята и вместо да се радвате на добре подредена баня, тя ще изглежда претрупана. Това важи не само за широчината и дълбочината на мебелите, но и за тяхната височина.

Заложете на най-необходимото: душ, долен шкаф с мивка, огледало и тоалетна (в случай, че няма отделно помещение за нея). Вместо да заемате голяма част от квадратурата на стаята с душ кабина, изберете стъклен параван. Ако душът се намира в близост до някой от ъглите на стаята, параванът ще се яви като трета (или четвърта) стена и пак ще служи чудесно, за да не се намокри цялата баня при къпане.

3D проект на малка баня

Бихте могли да се спрете на шкаф с мивка от типа свободностоящ. Така ще можете да използвате пространството под него за кошче за отпадъци, например. Вместо горен шкаф, изберете огледало с рафт, на който да държите най-често използваните тоалетни принадлежности. За да разграничите тази зона от останалата част от помещението, използвайте плочки за баня в контрастен цвят.

Спазвайки горепосочените съвети, ще си осигурите просторна баня, макар и на малка квадратура.

Ако се радвате на голяма площ в банята, то тогава можете да развихрите въображението си и да я превърнете в оазис на релакса. В този случай основното съображение ще бъде с формата на помещението. Поглезете се със свободностояща вана с елегантна визия или пък ъглова вана с джакузи. Бихте могли да прибавите и кресло или пейка, за да си гарантирате допълнителен комфорт. Дълъг плот с място за две мивки и голямо огледало над тях са също отличен избор.

Свободностояща вана

Внимавайте все пак да не претрупате обстановката. Голямата баня също трябва да изглежда просторна, защото луксът не е в изобилието от предмети, а в комфорта и свободата.

Мебели според материала

Нека разгледаме три от най-разпространените материали, от които се изработват мебели за баня.

Мебели от ПВЦ

Предимства:

 • Достъпна цена и голямо разнообразие
 • Устойчивост на високи нива на влажност
 • Лесни за експлоатация и почистване
 • Широка гама цветове
 • Гланцирана или матирана повърхност

Недостатъци:

 • Ниски екологични показатели
 • Ниска устойчивост на механични повреди

Мебели от масив

Предимства:

 • Естетически издържани; създават атмосфера
 • Голямо разнообразие на форми и дизайн
 • Универсална визия, подходяща за всеки стил баня
 • Екосъобразен материал

Недостатъци:

 • Ниска устойчивост на влага; изисква специална обработка
 • Изисква регулярна поддръжка
 • Ниска устойчивост на механични повреди
 • Висока цена

Мебели от стъкло

Предимства:

 • Атрактивен дизайн и голямо разнообразие
 • Водоустойчиви
 • Лесни за почистване
 • Създават усещане за простор, поради прозрачната си визия

Недостатъци:

 • Необходимост от ежедневни грижи
 • Податливи на драскотини

Как да спестим от обзавеждането за баня?

Още преди да е започнал същинския ремонт започнете да се оглеждате за промоции, акции, намаления и оферти за редовни клиенти. Много от големите вериги магазини за дома, както и производители на санитария предлагат изгодни оферти за определен период от време. Събирайте информация, за да сте сигурни, че няма да платите пълна цена за нещо, което е можело да закупите за 20-30% по-малко.

За щастие в страната има достатъчно производители, които предлагат обзавеждане и аксесоари за баня с високо качество и на достъпна цена. Не е необходимо да плащате транспортните разходи, за да получите мивка от другия край на света.

Също така ако целите да намалите разходите по оборудването на банята, избягвайте дизайнерските мебели. Те може и да са добре познати в цял свят, но в този случай най-често плащате за самата марка и мащабната й реклама, а не толкова за самата мебел.

Добре ни е познат навика да се провери всеки магазин в града с цел да се закупят необходимите стоки възможно най-изгодно. А чували ли сте за израза „Евтиното излиза скъпо“? Нашият опит го потвърждава. Не само ще изгубите време и пари за транспорт, но и губите шанса си да поискате отстъпка за по-голяма сума, изхарчена наведнъж. Освен че можете да свалите пакетната цена на цялостното обзавеждане за баня, а и дори можете да получите безплатна доставка и монтаж. Не се стеснявайте да попитате продавач-консултанта за отстъпки.

Големите вериги вече предлагат и визуализация на вашия желан проект за баня. Услугата най-често е безплатна ако поръчате съответните мебели от същия магазин. Така ще получите ценна консултация за възможности за разпределение на мебелите в банята, всичко ще бъде пресметнато от съответния сътрудник и ще можете да оцените визията на бъдещата си баня по готовия проект.

Обикаляйки магазините или разглеждайки продуктите онлайн, ще попаднете на много неща, които много харесвате, но от които нямате нужда. Придържайте се към списъка с необходимите мебели и аксесоари, и ако след монтажа банята не е придобила завършен вид, едва тогава допълнете визията.

Дано тези съвети ви дадат някои основни насоки за това как да изберете най-подходящите мебели за вашата нова баня. От нас – Наслука!

* Спонсорирано съдържание

Онлайн магазин на GRANDecor